Tuesday, 2 August 2011

Bayi Bercabang 8 kembali normal




Lakshmi Tatma, seorang anak dari desa pertanian miskin di India 
dianggap sebagai titisan Dewa Hindu utuk kemakmuran dan kesuburan 
kerana mempuyai keanehan fizik iaitu mempunyai 4 tangan dan 4 kaki. 
Orang- orang memujanya dengan menaruh hadiah di samping tempat 
tidurnya setiap hari. Tapi hal itu tidak membuat hidupnya senang, 
kerana ia harus membayar mahal “karnia” itu. Dia tak boleh berjalan, 
duduk dan berdiri. Kembarnya yang berhenti tumbuh tanpa ada kepala.
 Jadi menempel pada tubuh laksmi dan disebut sebagai kembar parasit.

Orang tua Lakshmi memilih untuk melakukan pembedahan gadis malang 
itu 2 tahun lalu agar dia boleh terpisah dari kembar parasitnya. Dan 
setelah melalui operasi selama 27 jam kini fiziknya hampir sempurna. 
Dia boleh berdiri dan berjalan di atas dua kakinya. Hal yang sangat
 mustahil dilakukan sebelum operasi. Kini 2 tahun sudah berlalu dan 
Lakshmi boleh masuk sekolah dan bermain seperti anak- anak lainnya. 
Tapi masalah ternyata belum selesai, Lakshmi masih memerlukkan 
beberapa operasi lanjutan untuk menghindarkannya dari cedera 
tulang belakang scoliosis pada ketika dia tumbuh dewasa nanti.

Tuesday, 7 June 2011

benarkah 3 OGOS 2012 bakal berlakunya huru hara??? NAUZUBILLAH...

Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..
Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..

Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)

Monday, 11 April 2011

kalau tuhan tu baik, kenapa buat Neraka??

Ini kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Makadia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya,takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka ? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: "Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:"perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semuaorang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol disyurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak.. takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

"Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya: "Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak.
renung2 kn dan selamat beramal~~~

apa yg lelaki suka dan tak suke tentang perempuan...jom check it out!!!

Lelaki suka:
  • Sikap kelakar
  • Budi pekerti dan kesopanan
  • Murah hati
  • Senyuman manja
  • Pandai memasak
  • Pandai dalam mengenakan pakaian
  • Penampilan/imej yang sesuai dengan citarasanya
  • Tak mudah naik angin
  • Seorang wanita yang sanggup meminjamkan keretanya pada lelaki bila kereta laki tersebut rosak
  • Tak terlalu seksi dalam berpakaian
  • “Tak apalah, tadi U dah belanja I makan, jadi sekarang biar I belanja tiket wayang”
  • Wanita yang dapat menjalin hubungan rapat dengan ibu atau keluarganya
  • Berwawasan atau bercita-cita tinggi
  • Mempunyai keyakinan diri yang tinggi
  • Tahu menjaga maruah diri. Bersemangat dan tak mudah mengalah dalam situasi yang tertekan.
  • Sentiasa berada di sisinya saat duka dan gembira
  • Tak berleter walau terpaksa menghantar lelaki ke lapangan terbang pada 2 pagi
  • Sediakan secawan teh atau kopi tanpa disuruh oleh lelaki
  • Wanita yang mengambil berat tentang lelaki
  • Sikap keibuan
  • Sukakan kanak-kanak
  • Suara lembut tanpa dibuat-buat
  • Pandai membawa diri. Tak kekok dibawa ke mana pun
  • Boleh dibawa berbincang dan memberi pendapat
  • Memberi sokongan moral dalam apa jua usaha yang dilakukan lelaki
  • Tak memperkecilkan kelemahan lelaki sebaliknya menerima seadanya diri lelaki tersebut
  • Tahu bersyukur
  • Pandai berjimat-cermat
  • Tak mengharapkan lelaki dalam semua hal
Lelaki Tak Suka:
  • Wanita yang suka mengumpat
  • Sombong dan bongkak
  • Menunjukkan sikap yang terlalu memiliki
  • Hisap rokok
  • “Kau ni macam orang tiga suku!” Mengutuklah tu…
  • Wanita yang melayan lelaki seperti alas kaki
  • Wanita yang suka menunjuk-nunjuk untuk dapatkan perhatian
  • “Tak bolehkah U lakukan sesuatu yang betul!”
  • “Jangan cuba beritahu I apa yg patut I lakukan dan yang tak patut I lakukan..”
  • Wanita yang hipokrit
  • Pembohong dan suka mencari alasan
  • Terlalu ingin mengetahui hal peribadi si lelaki
  • Sukar buat keputusan terutamanya hal berkenaan hubungan mereka
  • Kurang sifat kasih sayang walaupun terhadap binatang
  • Pengotor dan pemalas
  • Tak bertanggungjawab langsung
  • Tak pandai mengemas
  • Terlalu bebas dan kuat bersosial hingga tiada batasan pergaulan
  • Kuat berleter walau hal remeh temeh
  • Boros berbelanja
  • Tak tahu memasak
  • Sikap manja yang terlalu menyakitkan hati
  • “Queen Control” atau suka mengarah-arah
  • Tak pandai bergaya atau selekeh
  • Suka bermekap tebal sehingga hilang keayuan asli
  • Suka mengungkit-ungkit hal-hal lalu
  • Panas baran
  • Kuat merajuk dan sukar dipujuk
  • Terlalu pendiam sehingga susah untuk berkomunikasi
  • Tak mahu mengakui kesilapan dan ego

Sunday, 10 April 2011

1st April in Thailand

assalamualaikum kwan2....ari aku nk cter psl aku g holiday kt HATYAI n SONGKLA, Thailand...best sgt, satu pengalaman yang x mgkin aku lupakan...view pic2 kt bwh ek...:)

ni kwn2 yg join skali p thai
ni tmpt shopping- Nora Plaza
aku ngn rossa duk posing ngn topi..haha
ni lg mkin rmai lak yg try...hihi
ni aku,, tuan kdai dh tgk semcm dh..sabo je la huhu
ni kt kilang Gajus
ni pn same, byk mknn yg dijual kt sni...plih2 jek hihi
antara yg dpt aku cmpk msuk lm bakui...
men ambik je aku ni..huhu
lunch time!!! smpt lg posing hihi
ni stadium kt songkla
ni pemandangan dr jauh bukit tang huan
ni kt kaki bukit Tang Kuan 
tiket nak nek bukit tang huan
30 bath (RM 3 je)
ni pemandangan dr ats bukit..
cantik kn??
Pemandgan Pantai Shamila dr ats bukit 
ni aku yg tgh posing...hihi
aku ngn kawan2...
terbang di awanagan

teropong skit hoho!!

yum2 ais krim kelapa..best sgt!!!
kena try ni ek...

ni lak org kt sne pggil floating market..
mybe dia pggil cm 2 sbb org jual ats bot kot lm sungai lak 2..
ramai org kt sni,, mknn pun best2...
rugi x try..
hrga mknn kt sni smua 20 bath je..
murah kn??
mak cik ni jual air dlm bks tnh liat kot..
murah jer
aku try minum, mmg best...
n gelas 2 leh bwk blik..
best kn??
 ermm 2 serba sedikit gambo2 yg aku smpat ambik semasa kt sne...mmg best a g sne, rase cm nk pegi lg jer...insyaalah klu ade rezeki n mase aku akn pegi lg...kawan2 jommm join aku pegi Thailand...
besttttt sgt...klu korang tertarik ngn tmpt2 di ats 2, cpt2 la pegi thailand, leh korang sendiri menikmatinya...
mmg menyeronokkan dan saya amat sukakannya....hihi




Friday, 8 April 2011

31 march 2011 dlm kenagan...

hai kwn2...ni aku k cter skit time bufday aku...31 mac 2011 ari 2 bufday aku hihi...(happy bufday mila). tp bufday kali ni sungguh bermakna bg aku dan akn terpahat dalam ingatan aku smpai bila2...banyak sgt kejadian yang berlaku ari 2...ade happy, sedih, terharu, teruja dan mcm2 lg la...huhuhu


firstly, aku happy n teruja sgt sebab ramai kawan2 yg wish bufday aku...maknenye, ramai lg la kawan2 aku yg msih ingtkan aku...thanks sgt2 kwn, aku hargai sgt setiap wish yg korang ucapkan 2...dan aku amat sukakannya..hohohoho...
secondly, aku rase happy n terharu sgt2 bila aku dapat tau yg kawan2 aku de buat suprise party utk aku...
hahaha pandai korang sorok syp2 je ek...smpai aku pn x terfikir  korang nk buat cm2...any way thank u kwn2 terutamanya rumate aku cik asikin yang dh plan nk smbut bufday aku ni...terharu sgt2...THANK YOU KEN..  kt kawan2 aku yg len yg turut serta time kasih byk2 yer...jase kamoo di kenang...


thirthly, u guys teka pe yg buat aku happy sgt ari ni....ermm sebenarnya aku dpt 'anak' bru ari 2 gak hihi...suke sgt2...aikhh!!! korang jgn slh sngka lak aku xkawen g ek...aku dpt ank sedara la...ank abg aku lahir same date bufday aku...hihi pasni aku de tmn la nk celebrate bufday skali...msti lg meriah kn hihi...( biar la aku dh tua pn hihi ).... tahniah kat akak n abang din aku sbb dapat baby boy yg cute sgt...(cute cm aku kot) haha pasan lak...never mine...hoho!! :p 


fourthly, masuk la bab sedih lam hidup aku utk hari 2....korang tau x pe yg aku sedih sgt...petang 2 aku pegi la jln2 ngn rumate aku kat tasik ' MAS ', duk la kt satu tempat 2 nk ambik gambo la kononnye...p kat sne nk duduk la...time nk duduk 2 tibe2 jatuh la satu ' benda' terus ke dasar tasik 2...aku tgok je saat benda 2 jatuh hingga ia hilang dr pandangan..xdapat nk di selamatkn, sedih yg teramat sgt...dalam hati ni nya tuhan je yg tahu...Ya Allah, hilang satu barang yang amat berharga bg aku pada hari kelahiran aku sendiri...tu yg buat aku rasa sedih sgt2...korang tau pe benda 2??? benda 2 adalah FON aku...huhu!!! tp xpe la sabo je la...Mgkin ade hikmah disebalik 2... aku redha atas pemergiannya....
2 la antara cerita yg dapat aku kongsi, 2 semua akan jd satu kenangan dalam hidup aku untuk selama-lamanya....31 MARCH 2011 dalam kenangan.....

Monday, 28 March 2011

10 fakta menarik tentang wanita...jom lelaki2 di luar sana ' check it out'...




1.Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

3.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.

4.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

5.Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.

6.Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata untuk memikat kawan mereka yang lebih cantik.

7.Bekas kekasihnya akan selalu ada di pikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat yang teristimewa di hatinya!!


8.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

9.Bila setiap kali melihat foto bersama, yang pertama dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

10.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.


ermm lelaki2 di luar sane dh faham ek??? so pe lagi jlnkn tanggungjwab anda supaya aweks2 korang lebih sygkn korang...kpd lelaki yang xde aweks lg leh la intai2 or try usha awek pas ni mne la tau ade yang berkenan kot...leh la korang bahagia bersame selam-lamanya hihihihi....

Saturday, 26 March 2011

Gempa di Jepun ubah landskap, diramal cetus Zaman Ais baru

bentuk bumi sebelum dan selepas berlakunya tsunami di Jepun baru-baru ini.
Belum pun igauan ngeri tsunami yang melanda Aceh pada 26 Disember 2004 terhapus sepenuhnya, kita dikejutkan sekali lagi kehadiran bencana yang melumpuhkan Jepun dalam sekelip mata, minggu lalu. Bermula dengan gempa bumi berukuran 9.0 pada skala Richter jam 2.46 petang waktu tempatan, tsunami pula menyerang dengan kelajuan kira-kira 800 kilometer sejam dengan ketinggian ombak mencecah 10 meter. Selain berdepan ancaman gempa susulan, Jepun turut dihimpit krisis mengawal kebocoran radiasinya apabila tahapnya 10 kali ganda lebih tinggi daripada biasa, berikutan impak gempa bumi kategori mega itu. Lebih menyayat hati, harapan menemui mangsa yang terselamat terus pudar dengan angka korban dan mereka yang hilang, lebih 12,000 orang.

kesan daripada berlakunya gempa bumi dan tsunami di Jepun.

  • gempa bumi terbesar di Jepun dan kelima terbesar dalam sejarah dunia dan turt mengubah landskap dan perjalanan bumi.
  • kepualauan Honshu berganjak sehingga 2.4meter 
  • paksi bumi pula menyendeng 25 sentimeter dan mempercepatkan kadar putaran bumi lebih sejuta mikro saat.
  • sejumlah kerak bumi jatuh menjunam ke dalam retakan atau rekahan sepanjang 402 kilometer yang membuka jurang seluas 9.6 kilometer di bawah Lautan Pasifik.
  • kemungkinan gempa kuat yang mengubah paksi bumi boleh menjadi punca berlakunya Zaman Ais.
  •  menyebabkan pengagihan semula sejumlah besar kerak bumi, memendekkan hari, selain mengubah paksi bumi dan mempercepatkan pusingan. 
  • perubahan yang menyebabkan putaran bumi pada kadar 1.8 juta setiap saat atau 1.8 mikrosaat
  • Bentuk muka bumi Jepun bergerak sebanyak empat meter
  • berkemungkinan hari yang kita lalui 1.8 juta sesaat lebih pendek disebabkan perubahan itu.
  • gegaran itu menenggelamkan paras bentuk muka bumi Jepun dan menjadikan sebahagian negara itu kekal di bawah paras laut.
Gempa bumi Jepun minggu lalu turut mendedahkan risiko yang boleh dialami bandar berpenduduk padat terutama di kawasan berisiko tinggi seperti di sepanjang garisan gelinciran. Berikut lima bandar raya paling berisiko dilanda musibah dahsyat disebabkan kedudukannya yang mana tiga daripadanya di Amerika Syarikat.


  • Tokyo, Jepun
    Wujud betul-betul di persimpangan tiga plat tektonik iatu Plat Amerika Utara, Plat Filipina dan Plat Pasifik. Sejarah panjang ibu negara Jepun itu dan biasa dilanda gempa bumi mendorong bandar raya berkenaan membina perlindungan tektonik ke paras maksimum. Ia juga dikatakan bandar raya paling bersedia di dunia untuk berdepan musibah gempa bumi.

  • Istanbul, Turki
    Gelinciran Anatolian Utara adalah terpanjang di dunia tetapi bandar raya yang menempatkan prasarana lama dan moden itu mendedahkan 13 juta penduduknya dalam risiko tinggi.

    Gegaran berukuran 7.4 pada skala Richter yang melanda Izmit, 101 kilometer dari Istanbul pada 1999 menjadikan bangunan abad ke-20 yang selalunya dibina dengan konkrit bercampur air masin selain tidak menghiraukan kod bangunan, rebah menyembah bumi yang meragut kira-kira 18,000 nyawa. 


  • Seattle, Amerika Syarikat
    Berdepan ancaman gempa bumi besar dan letusan gunung berapi Rainier. Ia terletak di atas sempadan tektonik aktif di sepanjang Plat Amerika Utara, Plat Pasifik dan Plat Juan de Fuca. Pemandangan menakjubkan Gunung Rainier sekadar memberi peringatan yang ia adalah gunung berapi ‘tidur’ atau senyap yang boleh mengatasi Gunung St Helen pada bila-bila masa. 

  • Los Angeles, Amerika Syarikat
    Sejak lebih 700 tahun lalu, gempa bumi kuat melanda wilayah berkenaan setiap 45 hingga 144 tahun. Gempa bumi besar terakhir berukuran 7.9 pada skala Richter berlaku 153 tahun lalu. Dalam erti kata lain, Los Angeles cuma menanti masa untuk digegarkan dengan satu lagi gempa besar. Gempa bumi seterusnya akan memberi impak buruk, termasuk memberi kesan kepada keseluruhan California Selatan yang didiami penduduk sekitar 37 juta. Bencana alam besar boleh membunuh antara 2,000 dan 50,000 penduduk dan menyebabkan kemusnahan bernilai berbilion dolar.


  • San Francisco, Amerika
    Mempunyai cuma 800,000 penduduk, San Francisco ialah satu lagi bandar raya besar di sepanjang pantai barat Amerika Syarikat yang boleh musnah akibat gempa bumi dan tsunami besar. Ia terletak berhampiran bahagian utara Gelinciran San Andreas. Ada beberapa gelinciran kecil yang terletak di seluruh bandar raya itu, meningkatkan kemungkinan gempa bumi dahsyat akan berlaku. 



  • Friday, 25 March 2011

    Kajian kiamat sudah dekat....hanya ALLAH yang mengetahui.....

     Assalamualaikum .......

    Mesti korang terkejutkan..neway , just bace dulu n evaluate it later... Allah sahaja yang tahu kebenarannya.

    [Bukti kebenaran Al-Quran. Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 
    1999/2000 tahun gambar itu diambil oleh NASA.] 

    * a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun.... sekarang sudah 1439 = 426 + 13 tahun hijrah... daripada ini kita ketahui kita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi.. 
    Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066...

    * b) Saintis telah menjumpai <span>sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke 
    bumi...Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. 
    Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket...Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi...Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi..Dan planet ini lebih besar daripada bumi... 
    Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065....

    * c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007....
    Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan 
    semula Nabi Isa...Dan hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan  hidup selama 40 tahun 
    dan dunia akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat..
    Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062... 
    Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066... 

    * Wallahu'alam... Semua ini telah dikaji... 
    Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan 
    bahawa 
    umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun...
    Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun...
    Cubalah anda kirakan sendiri...

    Beribadatlah wahai umat Islam sekalian... Ini adalah antara 
    berpuluh-puluh artikel di internet yg seperti ini.. Dan jangan tunggu artikel 
    seperti ini dikeluarkan baru kita nak buat amal. Benda ni dah diajar sejak 
    kita kecil lagi. Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia shj 
    yang akan rugi. berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh 
    Allah. Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. dan korang 
    jangan risau la..aman dunia akhirat..sama-sama kita doakan kesejahteraan untuk semua Islam.


    Wallahua'lam..



    Tuesday, 22 March 2011

    ~kau la sahabat, kau la teman....lap u oll~

    ari ni aku nk bercerita skit pasal kawan2 aku ni.......
    ni hah!! contoh la nasi campur korea..
    nmpk cm x lalu nk mkn je kan? tp rase
    perhh,, skali rase nk lagi...
    erm ye ke?? hihi
    sehari demi sehari, bulan berganti bulan dan tahun bersilih ganti (cewahh lame r lak rasenye kn) hihi!! tp mmg betol pn,,, tup! tap! tup! tap! aku dah masuk tahun ke-3 dh kt UUM...banyak memori yang aku dapat semasa kat sini....ade manis, ada yang pahit, ade masam, ade kelat dan macam2 la sampai aku dah x leh nk rase dah semua dh bercampur dh (cam nasi campur yang org korea suke mkn 2 hihi )....eh pe yg aku melalut ni....

    k, berbalik kpd cerita aku td,,, kt sini aku dapat 4 org kawan terbaik aku iaitu JENG5x..yang pertama jatuh kepada sape ek?? ce teke ce teke hahahaha..xde la bg aku same je kawan-kawan aku ni, xde yg plih kasih pn...kawan aku ialah CIK SYIKIN, CIK HUDA, CIK FIZAH dan CIK HAR..kamu semua kawan terbaik aku hihihi..(kamu org sedar x?????) klu x sedih r aku cm ni...majuk setahun huhu...eh xde la gurau je 2...hihi (aku kn baik xpe la klu xnk ngaku kwan aku pn,,, tp aku  tetap anggap korang best friend forever aku....aku sayang korang semua...(korang sayang aku x???) xpe2 jwb dlam hati je ek..klu aku tau,,, nanti aku berbagga lak sbb aku disayangi oleh ramai orang hahaha...(poyo r lak aku ni) hihi..ish3x MILA udoh2 ler melalutnyer,, moh ler kite sambung bercerita ( korang2 cakap la CE CTER CE CTER...cam dlm citer hantu kak limah 2) bru la semangat skit aku nk bercerita ni hehehe..(ish3 ngade2 r lak MILA ni )..xpe2 jom bace cter selanjutnyer..

    meh rapat2 tp duk renggang2 yek...xbaik dekat2 hihi...moh ler aku nk bercerita pasal kawan-kawan aku ni


    hahh ni kawan aku merangkap rumate aku kt uum ni n pada tahun ini hehehe tp kawan dh lame dh (jgn kompius yer hihi) namenye cik syikin atau lebih dikenali dgn pnggilan mnjenye iaitu ken. ken ni asal dari bachok...olo la ore klate mari hihi....same la ngan aku ambik kos Human Resource (HR). ermm dia ni budak yang sdh addict berblog...hari2 berblog smpai aku pn dh terpengaruh utk berblog same..(cian kat saya kn turut menjadi mangsa) ala tp dlm hati jeles jer duk tgok dia org berblog...saye pn turut same mnyertainya hahaha....klu de pape masalah pasai blog,,, ken adalah kaunter pertanyaan kepada member2nyer...hahahah (tol x ken??) iyekn je la cik syikin haha....

    ni lak cik uda merangkap akak aku la sbb dia tua skit dri aku hik2..tp kos same je ngan aku hihi..dia ni org Perak, teman blajo loghat perok ngan dia la meraban teben beno aku ni haha...lantok la asalkan bunyi perok haha (org2 perok jgn mrh ye, sy budak baru nk blajo klu salah tolong tunjukkan hihi) dia ni sound speker aku...klu ade pape jer msti meh blik sound aku..itu ler khoje nyer...klu nk p mne2 ke, sound speker suh cpt dia la...(ish3x suke beno dia ni yek) haha...tp xpe aku suke jer...sbb aku suke dengor dia duk merepek haha...klako gayenye...kak huda jgn mrh yer,,6t cpt tua hik3...

    ermm ni lak cik pizah tp aku lbih suke pnggil dia cik jijah..hihi nape ek? entah la mgkin aku sukakannya haha..dia pn tua la sthun dr aku tp org slalu konpius ingt dia tu budak sem 1..haha lawak la kan.. tp aku tau mesti lam hati dia suke kan seba dia leh pasan dia muda hahah ( jajah jgn mrh yer) tp mmg btol pn dia 2 nmpk cm budak2 jer..pe org kate xlekang dek usia..(ermm awek muda la konon) haha...dia ni hantu PKU UUM, tiap-tiap sem p PKU..ish3x watpe la ek?? ke p mngorat doc kt situ..tau la doc2 kt UUM ni ensem2 haha..(yeke?)..tp rajin orgnyer...rajin pe xtau la rajin ngadap laptop kot..hihi tiap kali aku msuk blik dia je tercegat kat dpn laptop 2...sibuk buat seminar kot (dia kan memanjang jer dgn seminarnye haha) oppss!! terlebih suda..sory gurau jer yang...jgn mare ahh!! hehe...
    ni lak kwn aku gak, leh dikatekan kwn baik aku jgk la (wlaupun awk xrase cm2 huhu) tetibe je sedih..haha xde la ala xksh la blog aku ikot suke aku la nk ckp sape kwn aku kn hahahha...(jgn mare, ngade2 lak aku ni ek..aku pangggg kan haha) k la, ni kwn aku yg sgt suke berjiwang....ermm org paling jiwang pon xjiwang cm dia hihi...tp xpe la dia sukankannya, biarkan dia ngan jiwang nyer....dia ni pemalu tp slalu jer ngan pompuan kn? kn? bkn sorg, bukan 2 tp berempat...(ermm ckup la koata 2 hihi) ish3x.....boya ke?? eh bukan2,, itu la kwn aku yang bernama azhar dan lebih dikenali di kalangan bdk2 UUM ni har..tp dlu2 aku pnggil dia 'zamang' je hahaha...tp itu berzaman dlu la time sekolah dlu..klu nk tau dia ni kwn time skolah aku lg, (tp xtau la cmne leh jd baik kt uum ni, aku pn xphm hihi) tp xpe la kwn gak,, pe org ckp skali kawan selamenye kite akn kawan kn? tol la 2 jgn duk kerut2 kening lak yer hihi..udoh2 la ish3 skit2 jer yer..
    uda,pijah, aku ngan ken
    huda, pijah,ken ngan aku lagi hihi



    aku, pijah, huda ngan har...
    ken sory yer hangpa xde mse ni hihi
    ni la kwn2 aku..korang pn mesti knl kn...semoge persahabatan ini berkekalan sampai bile2 walaupun kite xtahu bile lagi akn bertemu...sedih lak rasenye nak tinggalkan uum ni terlalu banyak memori yang x dapat aku lupakan tp aku akan bawa setiap memori yang tercipta dalam arus hidup aku..semoga segala memori ini dapat mematangkan aku untuk teruskan hidup iinii...kawan aku perlu kamu semua dalam hidup aku bagi meneruskan segala impian yang ingin aku capai..hak2 skema la lak aku ni...k la udoh banyak aku melalut ni..akhir kata dari aku, terima kasih untuk segalanya teman,, hidup aku lebih ceria apabila berada disamping korang semua..korang buat hidup aku cm pelangi la katekan,,,,slalu bergelak ketawa...aku pasti akan rindukan semua tu...thanks a lot,,, I LOVE U ALL VERY MUCH..muahhh2x..:)